Eengemaakte renovatiepremie vanaf 2022

juli 2021

Wie reeds in aanraking is geweest met verbouwingen kent het wel: een premie hier, een energievoordeel daar en een subsidie als je meerdere investeringen combineert binnen een bepaalde periode. Voor veel Vlamingen is de wirwar aan premies soms moeilijk te ontcijferen. Daar komt nu een oplossing voor: een eengemaakte renovatiepremie. 

Allesomvattende woningrenovatiepremie

Om duidelijkheid te scheppen zal er vanaf 2022 een eengemaakte renovatiepremie zijn die het gemakkelijker moet maken voor verbouwers om eventuele financiële steun aan te vragen. Vanaf volgend jaar zullen de bestaande energie- en renovatiepremies worden vervangen door één woningrenovatiepremie waarin al de voorgaande premies verwerkt zullen zijn. De Vlaamse regering keurde het voorstel van minister van Energie Zuhal Demir en minster van Wonen Matthias Diependaele goed.

“De komende decennia blijft het topprioriteit om bestaande woningen te renoveren”, aldus Zuhal Demir en Matthias Diependaele. “Een renovatie levert heel wat extra woonkwaliteit op en zorgt tegelijkertijd voor een lagere energiefactuur. Bovendien vermindert zo de CO2-uitstoot en ontstaat er meer werkgelegenheid in de bouwsector. We moeten dus vermijden dat (ver)bouwers het bos door de bomen niet meer zien als ze aan een renovatieproject willen beginnen. De komende maanden maken we daarom verder werk van de eengemaakte renovatiepremie.”

Op hoeveel premie heb ik dan recht?

Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe renovatiepremie eruit zal zien. Hoeveel premie je kan ontvangen, zal afhangen van je inkomen. “Met die beslissing hebben we ook de eerste horde genomen, maar nu komt het echte werk”, laten Demir en Diependaele weten. “Voorlopig kunnen we alleen melden dat de nadruk op duidelijkheid en vereenvoudiging komt te liggen en dat het bedrag zal afhangen van je inkomen. We willen het verbouwers eerst en vooral makkelijker maken om de nodige premies aan te vragen en zetten daarom sterk in op drempelverlaging.”

Het doel is dat de premie verder wordt uitgewerkt dit jaar, en we een concrete uitwerking kunnen verwachten tegen eind 2021.