De airco: een toestel dat meer doet dan enkel je woning koelen

september 2021

Man die airco regelt met bakje

Bij het horen van het woord ‘airco’ denken we nog steeds aan het verkoelen van de woning tijdens de zomermaanden. Hoewel verkoelen nog steeds de primaire functie van airconditioning is, worden deze toestellen steeds complexer én slimmer. Het is intussen een toestel geworden die de volledig klimaatregeling van je woning kan voorzien.

Extra functies

Veel airco’s kunnen tegenwoordig zowel koelen als verwarmen. Je belangrijkste bron van verwarming vervangen, zullen ze waarschijnlijk nog niet meteen doen, maar voor het opwarmen van een klein kamertje of net dat beetje extra warmte, is deze functie ideaal. Daarnaast beschikken de meeste airco’s over een automatisch zuiveringssysteem dat ervoor zorgt dat de lucht in je woning wordt gefilterd en hebben sommige toestellen de mogelijkheid om de luchtvochtigheid te verbeteren. Bovendien is frisse lucht enorm belangrijk om het zuurstofgehalte in je huis op peil te houden. Ook hierbij helpt je airco door muffe lucht af te voeren en verse lucht naar binnen te blazen.

Slimme airco’s

Zoals hierboven reeds werd vermeld, worden airco’s ook slimmer. Dit is geen verrassing, aangezien dat het geval is bij heel wat technologieën. Alle apparaten in je woning staan stilaan met elkaar in verbinding, waardoor je alles gemakkelijk op elkaar kan afstemmen. Airco toestellen kunnen bijvoorbeeld steeds meer het niveau van energieverbruik selecteren op basis van de situatie. Heeft jouw airco inverter technologie? Dan zal deze zich ook aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften. Eens de gewenste temperatuur wordt bereikt in huis, zal je airco dit weten en zichzelf hieraan aanpassen. Slim, toch?

Met of zonder buitenunit

Wat veel mensen minder aangenaam vinden aan een airco, is de buitenunit. Bij zowel single als multi split airco’s moet er aan de buitenmuur een extra unit worden gehangen die zorgt voor het aanmaken van koele lucht. Er zijn echter ook modellen op de markt die zonder buitenunit werken; de zogenaamde monoblock airco’s. Deze beschikken enkel over een binnenunit. Dit betekent wel dat de koelmotor hierin zit verwerkt, en dat dit type airco voor meer lawaaihinder zal zorgen. Het hangt er dus een beetje vanaf wat je zelf wil. Je laten informeren is aangewezen, zo ontdek je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten systemen. Wil jij graag gratis offertes en informatie ontvangen? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.