Compensatiepremie voor eigenaars van zonnepanelen massaal aangevraagd
Na het wegvallen van de terugdraaiende teller was er nogal wat commotie bij de eigenaars van zonnepanelen. Er werd door de overheid beloofd dat wie voor eind 2020 zonnepanelen plaatste, nog 15 jaar lang van de terugdraaiende teller kon genieten. Er kwam dan ook een rush op zonnepanelen installaties, maar begin 2021 maakte het Grondwettelijk Hof komaf met deze belofte.
De overheid kwam hen nu tegemoet met een compensatie. Sinds 20 juli kunnen eigenaars namelijk een compensatiepremie aanvragen die de weggevallen voordelen moet goedmaken.De premie zou een rendement van 5% op 15 jaar moeten garanderen, wat gemiddeld op 1308 euro uitkomt.
Op slechts één week tijd werd deze premie al door 17.000 gezinnen aangevraagd via Fluvius, zo meldt Het Belang van Limburg. Dit is tot nu to een vierde van de hoeveelheid gezinnen die in aanmerking komt voor een vordering van de premie.
PREMIE AANVRAGEN
Ben jij één van de 70000 gezinnen die recht heeft op de compensatiepremie? Dan kan je deze nog aanvragen tot 19 januari 2020. “Wie gebruik wil maken van de premie moet wel afstand doen van geding tegen de Vlaamse overheid”, legt Andy Pieters (Demir’s woordvoerder) uit. En wanneer mag je de compensatie verwachten? “De uitbetaling van de premie gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap nog voor het einde van het jaar voor alle premies die voor midden november werden aangevraagd.”
BIJKOMENDE PREMIE VOOR EIGENAARS ZONNEPANELEN MET WARMTEPOMP
De grootste slachtoffers waren de eigenaars van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp. In de zomer hebben zij namelijk te kampen met een teveel aan stroom terwijl zij juist in de winter een hoog verbruik tekenen. Hiervoor komt er een vaste bijkomende premie van 1163 euro. Naast de 31 000 mensen die voor een combinatie gingen, zouden ook een 530-tal warmtekrachtkoppelingsinstallaties of kleine windturbines in aanmerking komen voor de regeling. “Deze premie zal er pas na de zomer komen, omdat de regeling nog definitief moet goedgekeurd worden”, zegt Pieters