1 op 3 Vlamingen woont in ongezonde woning
We vallen maar meteen met de deur in huis: het is niet goed gesteld met de gezondheid van de gemiddelde Vlaamse woning. Onderzoek toont aan dat maar liefst een derde van de Vlaamse gezinnen last heeft van vochtproblemen in huis. In de meeste gevallen gaat het over opstijgend vocht, maar ook condensatievorming (vooral aan de ramen) en doorslaand vocht komen meer en meer voor.
De grote boosdoener
Dé grote boosdoener is en blijft nog steeds opstijgend vocht. Als je muren niet (langer) waterdicht zijn, zal grond- en regenwater snel optrekken en in je muren kruipen. De muur zal dan als een soort spons fungeren en al dat water opnemen. Je herkent opstijgend vocht gemakkelijk aangezien het aan de onderkant van je muur begint, zowel bij binnen- als buitenmuren. Ook muffe geurtjes en schimmels kunnen aanduiden dat je met opstijgend vocht te kampen hebt. Je wil natuurlijk niet dat dit probleem zich verder ontwikkelt want dit leidt tot permanente schade aan je woning en kan zelf voor gezondheidsproblemen zorgen. Wil je graag het opstijgend vocht in je woning aanpakken? Vraag dan vandaag nog een offerte aan en een expert komt langs om het probleem te bekijken en, indien gewenst, aan te pakken.
Tips en tricks
Vaak kunnen je vochtproblemen nochtans gemakkelijk opgelost worden. Zorg eerst en vooral dat je buitenmuur in goede staat verkeerd. Een beschadigde gevel zorgt er namelijk voor dat regenwater gemakkelijk naar binnen sijpelt, met alle gevolgen van dien. Verder is ventilatie key, voornamelijk om condens te voorkomen. En we hebben het hier niet over even een uurtje de ramen openzetten want dit zal het probleem niet oplossen of voorkomen én zorgt ervoor dat je onnodig veel moet stoken. Je overweegt best eens een ventilator aangezien deze wonderen kan doen.